termeni culinari

Termeni culinari
ALUAT – Amestec dens de faină, apă și alte ingrediente

BRÂNZIT – Fenomen care are loc cand laptele se separa de restul compoziției din cauza sau a căldurii excesive, se mai poate produce in cazul aluaturilor moi care se separă din cauza faptului ca ouăle folosite au fost prea reci sau au fost adaugate dintr-o dată, nu pe rând,

BAIN MARIE – Un vas puțin adânc (de obicei o cratiță) se umple pe jumatate cu apă: în el se pun la incălzit alte vase cu mâncare (sau cu diferite ingrediente ce trebuie incălzite sau topite, cum ar fi ciocolata). Este soluția ideală atunci când doriți să incălziți sau să preparați ceva la temperatură mică, fără să existe riscul de a se supraîncălzi .

BAROT – Amestec ce rezultă din mărunțirea ciocolatei, fondantului, nucilor, alunelor etc.

A BAROTA – A imbrăca unele torturi si prăjituri pe margine și pe suprafața cu barot.

CHOUX – Un tip de aluat fiert care se pune cu lingurița sau cu cometul in tavă; „gogoşile” rezultate se umplu cu diferite compoziții dulci sau sărate .

A BATE – Metodă prin care aerul este încorporat intr-o compoziție cu ajutorul unei furculițe, al unui tel sau al unui mixer electric. Aceeaşi metodă este folosită pentru înmuierea feluritelor ingrediente, cum ar fi untul .

BICARBONAT DE SODIU – Acționează ca un agent de dospire pentru aluaturi atunci când este combinat cu un lichid (zeamă de lămâie, otet, iaurt).

BLENDERAparat electric cu lame rotative, utilizat în mod special pentru a transforma în piure diferite ingrediente solide sau pentru a amesteca lichide .

A CERNE – A trece ingredientele uscate (in special făină, dar si zahăr, cacao, sare, mălai etc.) printr-o sita de metal sau nailon, pentru a îndepărta impuritațile (dar si pentru a aera ingredientul respectiv, mai ales dacă este vorba de făina ce intră în compoziția aluaturilor).

CHOUX – Un tip de aluat fiert care se pune cu lingurița sau cu cometul in tavă; „gogoşile” rezultate se umplu cu diferite compoziții dulci .

CURRY – Condiment indian; dacă nu găsiți sau nu aveți la îndemână, puteți folosi boia de ardei (dulce sau iute, după preferință sau în funcție de rețetă ).

A CONFIA – A prelucra fructele cu zahăr pentru conservare, puteți cumpăra fructe gata confiate, sau le puteți prepara în bucătăria proprie.

A DEZOSA -A separa camea de pe oase înainte sau după pregătire .

A FRĂMÂNTA – Procedeu de amestecare a ingredientelor ce intră în compoziția unui aluat . Frămantatul are rolul de a face aluatul mai elastic, ceea ce il va ajuta să crească mai bine la copt.

A GLASA – A îmbrăca unele preparate cu glazură, de obicei preparată din zahăr pudră şi apă caldă.

JULIEN – Taietură subțire (ca fideluța) din legume sau zarzavaturi .

A MARINA – A ține diferite cărnuri in marinată (baiț).

MARINATĂ (BAIȚ) – Compoziție alcătuită de obicei din vin, legume, condimente, oţet, sare etc. folosită pentru marinarea cărnii.

A OPĂRI – A ține câteva minute un produs în apă clocotită .

PANÉ – Produs dat prin făină, ou şi pesmet.

A PASA – A trece prin pasoar (sau printr-o sită simplă) unele fructe sau legume pentru creme, sosuri, pireuri etc .

PASTEURIZARE – Tratament termic al cărui rol este de a distruge bacteriile ce se găsesc in lichidele care fermentează, cum este laptele, permițând astfel păstrarea mai îndelungată a produsului. Acest tratament se mai aplică şi mâncărurilor preambalate .

PRAF DE COPT – Agent de dospire ce acționează prin producerea bulelor de dioxid de carbon; acestea se dilată in timpul coacerii şi fac aluatul să “crească”.

A PUDRA – A presăra un strat de zahăr (făină, cacao etc.) peste un aliment, cu ajutorul unei site.

A RUMENI – A frige un preparat până ce acesta capătă o culoare roșiatică sau gălbuie.

A TAPETA – A îmbrăca unele forme (de copt) cu pesmet, făină, legume etc.

Shares