termeni culinari

Termeni culinari
[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] ALUAT – Amestec dens de faină, apă și alte ingrediente

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] BRÂNZIT – Fenomen care are loc cand laptele se separa de restul compoziției din cauza sau a căldurii excesive, se mai poate produce in cazul aluaturilor moi care se separă din cauza faptului ca ouăle folosite au fost prea reci sau au fost adaugate dintr-o dată, nu pe rând,

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] BAIN MARIE – Un vas puțin adânc (de obicei o cratiță) se umple pe jumatate cu apă: în el se pun la incălzit alte vase cu mâncare (sau cu diferite ingrediente ce trebuie incălzite sau topite, cum ar fi ciocolata). Este soluția ideală atunci când doriți să incălziți sau să preparați ceva la temperatură mică, fără să existe riscul de a se supraîncălzi .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] BAROT – Amestec ce rezultă din mărunțirea ciocolatei, fondantului, nucilor, alunelor etc.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A BAROTA – A imbrăca unele torturi si prăjituri pe margine și pe suprafața cu barot.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] CHOUX – Un tip de aluat fiert care se pune cu lingurița sau cu cometul in tavă; „gogoşile” rezultate se umplu cu diferite compoziții dulci sau sărate .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A BATE – Metodă prin care aerul este încorporat intr-o compoziție cu ajutorul unei furculițe, al unui tel sau al unui mixer electric. Aceeaşi metodă este folosită pentru înmuierea feluritelor ingrediente, cum ar fi untul .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] BICARBONAT DE SODIU – Acționează ca un agent de dospire pentru aluaturi atunci când este combinat cu un lichid (zeamă de lămâie, otet, iaurt).

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] BLENDERAparat electric cu lame rotative, utilizat în mod special pentru a transforma în piure diferite ingrediente solide sau pentru a amesteca lichide .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A CERNE – A trece ingredientele uscate (in special făină, dar si zahăr, cacao, sare, mălai etc.) printr-o sita de metal sau nailon, pentru a îndepărta impuritațile (dar si pentru a aera ingredientul respectiv, mai ales dacă este vorba de făina ce intră în compoziția aluaturilor).

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] CHOUX – Un tip de aluat fiert care se pune cu lingurița sau cu cometul in tavă; „gogoşile” rezultate se umplu cu diferite compoziții dulci .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] CURRY – Condiment indian; dacă nu găsiți sau nu aveți la îndemână, puteți folosi boia de ardei (dulce sau iute, după preferință sau în funcție de rețetă ).

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A CONFIA – A prelucra fructele cu zahăr pentru conservare, puteți cumpăra fructe gata confiate, sau le puteți prepara în bucătăria proprie.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A DEZOSA -A separa camea de pe oase înainte sau după pregătire .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A FRĂMÂNTA – Procedeu de amestecare a ingredientelor ce intră în compoziția unui aluat . Frămantatul are rolul de a face aluatul mai elastic, ceea ce il va ajuta să crească mai bine la copt.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A GLASA – A îmbrăca unele preparate cu glazură, de obicei preparată din zahăr pudră şi apă caldă.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] JULIEN – Taietură subțire (ca fideluța) din legume sau zarzavaturi .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A MARINA – A ține diferite cărnuri in marinată (baiț).

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] MARINATĂ (BAIȚ) – Compoziție alcătuită de obicei din vin, legume, condimente, oţet, sare etc. folosită pentru marinarea cărnii.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A OPĂRI – A ține câteva minute un produs în apă clocotită .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] PANÉ – Produs dat prin făină, ou şi pesmet.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A PASA – A trece prin pasoar (sau printr-o sită simplă) unele fructe sau legume pentru creme, sosuri, pireuri etc .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] PASTEURIZARE – Tratament termic al cărui rol este de a distruge bacteriile ce se găsesc in lichidele care fermentează, cum este laptele, permițând astfel păstrarea mai îndelungată a produsului. Acest tratament se mai aplică şi mâncărurilor preambalate .

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] PRAF DE COPT – Agent de dospire ce acționează prin producerea bulelor de dioxid de carbon; acestea se dilată in timpul coacerii şi fac aluatul să “crească”.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A PUDRA – A presăra un strat de zahăr (făină, cacao etc.) peste un aliment, cu ajutorul unei site.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A RUMENI – A frige un preparat până ce acesta capătă o culoare roșiatică sau gălbuie.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] A TAPETA – A îmbrăca unele forme (de copt) cu pesmet, făină, legume etc.