trucuri-pentru-a-economisi-timp-in-bucatarie

Sugestii pentru a economisi timp în bucătărie
[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”]  Pentru a obtine cât mai multă zeamă din portocale, lămâi sau lămâi verzi, acestea se vor încălzi timp de 30 de secunde la putere maximă, în cuptorul cu microunde; abia apoi se taie si se storc.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Pentru a prăji bucăți de slănină, se pun 2 straturi de servet de hârtie absorbantă pe o placă adecvată a cuptorului cu microunde sau pe o farfurie de carton. Feliile de slănină se aşază una lânga alta pe hârtie şi se acoperă cu un alt strat de hârtie. Se înfierbântă la putere maximă timp de 1 1/2-2 minute, apoi se lasă să stea 5 minute. Feliile mai subtiri se prăjesc mai repede.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Legumele congelate ambalate într-o pungă de plastic pot fi decongelate și fierte în ea. Se vor îndepărta eventualele închizători de metal și se va ţine punga desfăcută pentru a permite aburului să iasă afară. În funcție de mărime, legumele se vor încălzi timp de 5-8 minute, la 70-100%.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Legumele proaspete, împachetate în hârtie absorbantă umedă, se fierb în condiții excelente la microunde. Atenție doar la felul în care combinați legumele, punând să fiarbă împreună doar sorturi înrudite, ca de exemplu broccoli și conopidă. Legumele se taie în bucăți de dimensiuni aproximativ egale şi se coc la putere maximă, câte 4-5 minute per 250 g cantitate de legume.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Pâinea și chiflele se pot încălzi într-un vas adecvat cuptorului cu microunde, bine închis, timp de 20-30 de secunde, la 30% putere. În felul acesta, se evită întărirea lor.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Untul se înmoaie pentru a fi uns pe pâine, punând bucata de unt despachetată pe o farfurie care se tine 30-40 de secunde la putere de 30%. In acelaşi fel se poate trata şi brânza moale. Pentru a topi 100 g de unt, bucata se încălzeşte de mai multe ori, la putere de 50%, timp de câte 30 de secunde, până ce untul s-a topit complet.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Nucile puse intr-un vas adecvat pot fi prajite la microunde. 75 g de nuci fără coajă capătă o culoare maroniu-aurie dacă se tin 2 1/2-4 minute la putere maximă. Dacă e necesar, se amestecă de câteva ori.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Microundele sunt foarte bune pentru încălzirea băuturilor. Atenţie, paharul sau ceasca nu trebuie să fie umplute mai mult de două treimi. Dacă vasul se umple până sus, există pericolul de-a ne arde buzele când bem, iar anumite lichide, cum ar fi laptele, pot să se umfle și să se reverse peste margini.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Dacă înghețata este prea tare pentru a fi porţionată, poate fi uşor înmuiată, dacă se pune la microunde fără a fi nevoie să se desfacă ambalajul. 400 g de înghețată se ţin 10-20 de secunde, la putere de 30%.

[wp-svg-icons icon=”checkmark-circle” wrap=”span” color=”#00CCCC”] Ciocolata se topește simplu și rapid la microunde. Se rupe în bucăți și se pune într-un vas adecvat. Se încălzește la putere maximă timp de 1-2 minute, până capătă un aspect lucios. În acest timp se opreşte o dată cuptorul si se amestecă, în final, se amestecă până ce toată ciocolata s-a topit și devine uniformă.

Oala-minune

Dacă gătiți în oala-minune, o oală sub presiune cu capac închis ermetic, nu vă trebuie decât o treime din timpul obişnuit pentru a fierbe ceva. De aceea, oala sub presiune este deosebit de bună în bucătăria rapidă, iar în câteva rețete din această carte vi se recomandă folosirea ei.

Fierberea în oala-minune păstrează o bună parte din aromele şi vitaminele alimentelor; în plus, înseamnă și economie de energie. Se pot pregăti cu ea fel de fel de mâncăruri, mai ales cele care necesită un timp îndelungat de fierbere, precum supa de vită, mâncărurile cu legume și carne, varza.